FRONT-ROW wonen aan de WAAL

Als je woningen ontwerpt op het mooiste plekje van de Waalsprong, raak je vanzelf in de ban van die locatie. Je zou er als architect bij wijze van spreken best zelf willen wonen: “Ik ben helemaal wég van de boomgaard. Op deze plek voelt het alsof je het hele jaar op vakantie bent.”

“De gemeente Nijmegen ziet dit gebied als een pareltje,” vertelt Erik Uijttewaal, projectontwikkelaar bij Heijmans. “Inmiddels weet ik dat ze gelijk hebben. Je woont hier front-row, in een mix van stadse reuring, natuur, rust en ruimte. Na een drukke werkdag kun je hier je hoofd leeg maken. De recreatiemogelijkheden liggen om de hoek.

In een pitch bleek dat opZoom architecten voor ons de beste papieren had voor het ontwerp. Heijmans is een ontwikkelende bouwer; wij begrijpen bouwmaterialen. Ook in dat opzicht hadden we een goede klik met opZoom architecten.”

Bewonersoverleg

Christelle Oude Vrielink-Sanfilippo, architect: “Op deze bijzondere plek kun je alleen maar iets bijzonders maken. De gemeente Nijmegen legt de lat heel hoog; wij doen dat ook. In de keuze van hoogwaardige, onderhoudsarme materialen én in de wisselwerking tussen particulier en publiek. 

Zelf was ik direct gecharmeerd van het concept ‘wonen in de boomgaard’. Ook de synergie van mensen spreekt me enorm aan. De gemeente faciliteert al in een vroeg stadium bewonersoverleg. In de Stelt-Zuid draag je een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het leefklimaat.”

Onderhoudsarm

“Voor de gevels van de boomgaardwoningen hebben we gekozen voor een onderhoudsarme, verduurzaamde houtsoort die egaal vergrijst. De natuurlijke uitstraling van het hout blijft daardoor behouden. Door de tijd worden de gevels eigenlijk alleen maar mooier. Zo blijven we ons steeds verplaatsen in de eindgebruiker. Het kleurenpalet van alle woningen bestaat uit zachte gemêleerde aardetinten. Verder kozen we voor mooie, duurzame keramische dakpannen. De dijkwoningen krijgen een robuuste uitstraling. Ze worden gebouwd van een chique en hoogwaardige baksteen: Wasserstrich. Daarmee combineren we esthetiek met duurzaamheid.”

Sociaal contact

Christelle Oude Vrielink-Sanfilippo: “Wie voor een dijkwoning kiest, wil zo hoog mogelijk wonen voor het beste uitzicht. Bewoners kunnen zelf kiezen of ze horizontaal (op één verdieping) of verticaal over meerdere verdiepingen) willen wonen. De woningen zijn flexibel in te delen en hebben de optie van een uitbouw aan de dijkzijde. We hebben een diepgravende studie gemaakt van de overgang tussen openbare en privéruimte. De boomgaard- en dijkwoningen liggen gespiegeld naast elkaar, met de entree naar elkaar toe. Zo ontstaat vanzelf sociaal contact met de buren. Maar op z’n tijd wil je je kunnen terugtrekken. De hoge tuinkasten en dichte, kleurige hagen garanderen privacy. Bij de boomgaardwoningen zorgt een overstekende kap voor beschutting. Kopers kunnen kiezen voor een of twee mee-ontworpen dakkapellen op zolder en/of een uitbouw aan de tuinzijde. Elke woning voert naar een greppel met houten bruggetjes… Zie je het voor je? Ik zou zó mijn spullen inpakken en verhuizen.”

 

Fotograaf: Ingrid Joppe, Joppe Fotografie
Interviews: Nicole Beaujean, N.B. tekst & advies

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang relevante updates over het project Bongerd & Dijcke.

Waarom aanmelden?

  • Weet als eerste wanneer de inschrijving start
  • Altijd op de hoogte van recente ontwikkelingen en events
  • Nuttige informatie rondom het kopen van een nieuwbouwwoning 

Wil je precies weten hoe wij met je gegevens omgaan?
Dat lees je in ons privacy statement.